x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate nu au bani de întors. Rezultatele sărăciei: divorțuri, violență și copii abandonați

Jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate nu au bani de întors. Rezultatele sărăciei: divorțuri, violență și copii abandonați

de Diana Scarlat    |    01 Mai 2024   •   00:05
Jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate nu au bani de întors. Rezultatele sărăciei: divorțuri, violență și copii abandonați

Indicatorii unei crize economice: Societatea se degradează, pornind de la problemele familiilor. Cel mai mult suferă minorii care rămân singuri

Europa nu a declarat o criză economică, dar veniturile populație sunt în scădere, din 2020 până în prezent, pe fondul evenimentelor din ultimii ani. Puterea de cumpărare scade, mai ales în România, în ciuda eforturilor de sprijin pentru populație, iar problemele economice generează o situație gravă a societății. Cele mai recente statistici și studii sociologice arată că sărăcia duce la creșterea numărului de divorțuri, de acte de violență, mai ales în cuplu, dar și la abandonarea copiilor, inclusiv de către părinții români care pleacă la muncă în străinătate și nu își mai permit să se întoarcă acasă nici măcar de sărbători – așa cum arată cel mai recent studiu al Organizației Salvați Copiii. Din această situație derivă creșterea abandonului școlar, problemele psihologice ale minorilor și inadaptarea lor în societate. În cele mai grave cazuri se ajunge la sinucidere.

Cei mai mulți români care aleg să plece la muncă în străinătate o fac pentru a le oferi copiilor o viață mai bună și argumentează că trimit regulat bani acasă. Migrația economică de după 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, s-a accentuat mai ales în zonele unde găsirea unui loc de muncă este dificilă, iar salariile sunt mici.

Cu toate acestea, din 2007 până în prezent se înregistrează o agravare a situației copiilor care rămân acasă, în grija rudelor. Pe lângă abandonul școlar și problemele de natură psihologică sau de integrare în comunitate, mulți ajung lunar la spitalele din toată țara, după tentative de suicid, iar dintre aceștia sunt și copii care nu mai pot fi salvați. Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă este între 12 și 17 ani.

Datele celei mai recente anchete realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că peste 50% dintre românii plecați la muncă în străinătate nu-și mai permit să-și viziteze copiii, nici măcar de sărbători, pentru că drumul îi costă prea mult. 55% dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor veni acasă de Paști, pentru a fi alături de copiii lor, iar 6% dintre persoanele intervievate de ONG încă nu s-au hotărât. Doar 39% dintre cei care au participat la sondaj au spus că vor veni acasă de Paști.

Sondajul a fost realizat de Salvați Copiii România în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. „În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu/zile libere în această perioadă”, menționează realizatorii studiului.

Nu se știe câți sunt în total

Anul trecut, în luna mai, a fost realizat un studiu la nivel național care arăta că 72.627 de copii din România aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, iar 2 din 10 copii sufereau din cauza plecării ambilor părinți la muncă în afară - potrivit datelor ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție) de la finalul anului 2022.

Cifrele nu reflectă numărul real al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, fiind doar cele raportate, din numărul total, care e mult mai mare. Statul român încă nu are o situație exactă a românilor care muncesc permanent sau temporar în alte țări și nici a copiilor care rămân în țară, în lipsa părinților. Singurele date analizate sunt obținute de ANPDCA și de ONG-urile care includ acești copii în diverse programe pentru a le oferi sprijin.

Un studiu bazat pe datele autorității naționale realizat anul trecut de World Vision România arată că numărul de copii deprivați de prezența părinților care prezintă riscul de a abandona școala este de sute de mii, la nivelul întregii țări.

Zona Moldovei e cea mai afectată

Conform datelor statistice de la nivelul anului trecut, cea mai afectată de acest fenomen este regiunea Moldovei, unde nivelul de trai este mai scăzut. Cifrele arată că mediul rural rămâne în continuare foarte vulnerabil, deoarece aproximativ trei pătrimi dintre elevii care abandonează școala provin din această zonă, mulți dintre ei având părinții plecați la muncă în străinătate.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Alt studiu realizat de Salvaţi Copiii România privind situația părinților plecați la muncă în străinătate în perioada 2021-2022 arată că peste 130.000 de copii din Regiunea Nord-Est erau în această situație în perioada respectivă, numărul fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat de ANPDCA.

Specialiștii din cadrul organizației raportau, luna trecută, pe baza acestei cercetări, că majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi se află la vârsta preadolescenţei (11,4 ani), iar una din patru mame din Regiunea NE pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate. Mamele (atât la nivel regional, cât şi naţional) tind să nu trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în ţară, conform cercetării realizate de Salvaţi Copiii.

Datele mai arată că peste jumătate dintre părinții plecați la muncă în străinătate (51%) au vârsta până în 39 de ani, iar 32% dintre copii au ambii părinți plecați, iar pentru 1 copil din 3 mama este unicul susţinător al familiei.

Creșterea tensiunilor în familii

Din aceste situații ale familiilor derivă creșterea tensiunilor în cuplu, ajungându-se la acte de violență și la divorț. Mulți dintre copiii care deja suferă de mai mulți ani din cauza lipsei părinților plecați la muncă în străinătate se confruntă și cu divorțul părinților, pe același fond al sărăciei, problemele lor de natură psihologică agravându-se.

După o perioadă în care numărul divorțurilor scăzuse – în 2021-2022, de la aproximativ 3.000 pe lună, la mai puțin de 2.000 -, la finalul anului trecut se înregistra în România o nouă creștere, începând cu luna septembrie 2023, când 1.956 de cupluri au divorţat în România, cu 203 mai multe decât în august şi cu 105 mai multe comparativ cu septembrie 2022, conform cifrele Institutului Naţional de Statistică.

Statisticile arată că cea mai mare frecvenţă a divorțurilor este la grupa de vârstă 40-44 ani, atât în cazul bărbaților, cât şi în cazul femeilor, următoarele grupe de vârstă fiind 45-49 de ani în cazul bărbaților şi 30-34 de ani în cazul femeilor. Grupele de vârstă la care se înregistrează cele mai multe divorțuri coincid cu cele ale românilor plecați la muncă în străinătate care își lasă copiii în țară, în grija rudelor.

Problemele materiale și distanțarea, prin munca în străinătate, nu duc doar la divorț, ci și la creșterea numărului de cazuri de violență în familie, cei mai afectați fiind tot copiii. Cel mai recent studiu sociologic al Fundației Vodafone România arată că peste 70% dintre români cunosc victime ale violenței domestice. Datele anului 2023 arată că Poliția a intervenit, în medie, în peste 7.000 de cazuri în fiecare lună. 

Programe pentru susținerea minorilor

De când munca în străinătate a părinților a devenit un indicator care determină rata abandonului școlar, ANPDCA și Ministerul Educației au început să deruleze mai multe programe de sprijin pentru minori. Dar nu este suficient sprijinul material sau o masă caldă în plus pentru copiii care cresc fără părinți. Uneori nu reușesc să-i ajute nici rudele apropiate sau psihologii.

Alte proiecte sunt derulate de ONG-uri. Organizația Salvați Copiii România are un astfel de program pe care a anunțat că îl va extinde, pentru suport acordat copiilor rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților. Programul a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii şi adulţi, dintre care 4.600 doar cu sprijinul PEPCO România, prin activităţi de conectare părinţi - copii, derulate atât în centrele locale Salvaţi Copiii, cât şi în peste 60 de şcoli partenere.

„Campania destinată creșterii gradului de conștientizare a părinților cu privire la importanța comunicării cu copiii și a petrecerii de timp de calitate cu aceștia va fi continuată începând cu perioada sărbătorilor de Paști. Părinții și aparținătorii copiilor din program vor fi implicați sau îndrumați către diferite activități de conectare specifice, de la distanță, având în vedere că majoritatea părinților nu se întorc în țară, sau directe, inspirate din materialele campaniei promovate în rândul acestora”, anunță ONG-ul.

Organizaţia Salvaţi Copiii consideră că amploarea fenomenului a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor minori. Organizația a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi. Programul a fost derulat în Bucureşti şi 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. Doar în 2023, au fost derulate programe locale în 50 de şcoli din aceste judeţe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: saracie divorturi violenta copii abandonati